Information Package / Course Catalogue
Fermented Milk Products
Course Code: GMP527
Course Type: Area Elective
Couse Group: Second Cycle (Master's Degree)
Education Language: Turkish
Work Placement: N/A
Theory: 3
Prt.: 0
Credit: 3
Lab: 0
ECTS: 8
Objectives of the Course

The aim of this course is, to show for food engineering master students, important points during production of fermented milk processing technology and to provide solutions to problems, which are encountered during the production of different fermented milk products.

Course Content

Classic private purposes except dairy products produced and used in many industries and raw material milk are casein, whey powder and milk sugar and diabetic, therapeutic, etc. definition of dairy products, varieties, production technologies and applications, and some of the probiotic properties of fermented dairy products (milk, biogard milk, bifidus, etc acidofillus) production and properties.

Name of Lecturer(s)
Lec. Selda BULCA
Learning Outcomes
1.1. Süt ürünlerindeki fermentasyonları ve bunlara sebep olan mikroorganizmaları tanır.
2.2. Yoğurt yapımındaki temel işlemler hakkında bilgi sahibi olur
3.3. Yoğurt saf kültürü, çalışma mekanizması ve çeşitlerini öğrenir
4.4. Yoğurt üretimindeki kalite kriterlerini ve yoğurt çeşitlerini kavrar. Yoğurt üretiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları hakkında fikir üretir
5.5. Kefir üretimini öğrenir
Recommended or Required Reading
Weekly Detailed Course Contents
Week 1 - Theoretical
Fermentasyon teknolojisine giriş
Week 2 - Theoretical
Fermentasyonlar
Week 3 - Theoretical
Fermente süt ürünlerinde kullanılan mikroorganizmalar
Week 4 - Theoretical
Yoğurt üretiminde temel İşlemler
Week 5 - Theoretical
Yoğurt saf kültürü
Week 6 - Theoretical
Yoğurt teknolojisi ve Yoğurt çeşitleri
Week 7 - Theoretical
Yoğurt teknolojisi ve Yoğurt çeşitleri
Week 8 - Theoretical
Yoğurt teknolojisi ve Yoğurt çeşitleri
Week 9 - Theoretical
Yoğurt üretiminde karşılaşılan sorunlar (bakteriyofaj, exc.)
Week 10 - Theoretical
Yoğurt üretiminde karşılaşılan sorunlar
Week 11 - Theoretical
Kefir Üretimi
Week 12 - Theoretical
Kımız Üretimi
Week 13 - Theoretical
Diğer Fermente Süt Ürünleri
Week 14 - Theoretical
Diğer Fermente Süt Ürünleri
Assessment Methods and Criteria
Type of AssessmentCountPercent
Midterm Examination1%25
Final Examination1%55
Quiz2%20
Workload Calculation
ActivitiesCountPreparationTimeTotal Work Load (hours)
Lecture - Theory1492154
Quiz26114
Midterm Examination115116
Final Examination115116
TOTAL WORKLOAD (hours)200
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
OÇ-1
3
3
3
4
4
OÇ-2
4
2
4
5
4
OÇ-3
3
2
3
3
4
OÇ-4
4
4
4
5
5
OÇ-5
3
5
2
4
3
Adnan Menderes University - Information Package / Course Catalogue
2026